5 Avrupa Ülkesinin Girişimcilik Deneyimleri Türkiye’ye Aktarılıyor!

AB Boyutuyla Girişimcilik Gelişimi projesi 5 Avrupa ülkesinin deneyimlerini Türkiye’ye aktarıyor!

Markalaşma Yenilikçilik ve Kalite Geliştirme Derneğinin (Markayder) yürüttüğü AB Boyutuyla Girişimcilik Gelişimi projesi, işletme ve sanayi politikaları konusunda Türkiye ve AB sivil toplum kuruluşları arasındaki iş birliğini kuvvetlendirmek için faaliyetlerine son hız devam ediyor.

Avrupa’dan Çek Cumhuriyeti (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Esnaflar Derneği), Polonya (Bölgesel Gelişim Vakfı), Yunanistan (Girişimcilik Geliştirme Enstitüsü), İtalya (Moliseverso il 2000 Derneği) ve Slovenya (Slovenya Gelişim Derneği) ve Türkiye’den de Aydın Genç İşadamları Derneği ile ortaklık kuran Markayder, proje kapsamında yerel ürünler, markalaşma ve coğrafi işaretler konusunda girişimcilik becerilerinin geliştirilmesi ve farkındalığın artması için çalışıyor.

Avrupa’ya düzenlenen dört çalışma ziyaretinde girişimcilik ve yerel ürünler üzerinde başarılı olan girişimci işletmeler ziyaret edilerek, karşılıklı bilgi alışverişi ve kültürel benzerlik ve farklılıklar değerlendirildi. Girişimcilik öğrenimi ve becerilerinin geliştirilmesi konusunda Avrupa ve Türkiye’deki iyi uygulamaların tüm ülkede yaygınlaştırılması konusunda çalışan proje, bu kapsamda pek çok faaliyete ev sahipliği yaptı. Eğitimler, girişimcilik için ağ kurma (network) toplantıları, paneller çerçevesinde kamu kurumları, genç girişimciler, Sanayi ve Ticaret Odaları, çeşitli iş adamları dernekleri buluşturuldu. Avrupa ülkeleri ve Türkiye’de girişimcilik fırsatları konusunda, başarılı girişimci konuşmacılarının da katıldığı toplantılar gerçekleştirildi.

Aydın’da gerçekleştirilen paneldeyse, Türkiye’de ve Avrupa’da coğrafi işaretler, coğrafi İşaretlerde tüketici davranışları ve işletmeler gibi konular ele alındı. Kalkınma ajansı, il müdürlükleri, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, akademisyenler ve üniversite öğrenciler bir araya geldi.

Proje 2017 yılı içinde ise, İtalya’ya çalışma ziyareti dışında, girişimcilik üzerine yapılacak 4 seminer ve “başarı hikayeleri” panelini gerçekleştirecek. Avrupa Boyutuyla Girişimcilik kılavuzu ile Avrupa Boyutuyla Coğrafi İşaretler ve Mevcut Durum Analizi kitabını yayınlayacak. Bu sayede proje yaklaşık 5000 kişiye ulaşmış olacak.

Proje hakkında daha fazla bilgi için http://www.markayder.org/index.html adresini ziyaret edebilirsiniz.