Türkiye’nin Avrupa Birliği yolculuğunda sivil toplumun hayati rolünün ve toplumlar arası diyaloğun her zaman bilincinde olan Avrupa Birliği Başkanlığı, 2003 yılından beri geliştirdiği sivil toplum odaklı bakış açısıyla sivil toplumun ve STK’ların ihtiyaçlarına sistematik bir şekilde cevap veren desteklerini Sivil Sektör çatısı altında devam ettiriyor.
Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA): Türkiye’nin AB’ye adaylık ve uyum süreciyle doğrudan ilgili alanlarda Katılım Ortaklığı ve Ulusal Program önceliklerinin yerine getirilmesi amacıyla tahsis edilen AB Mali Yardımları, 2007 yılından itibaren Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) ile kullandırılmaya başlandı. IPA aracılığı ile kullandırılan mali yardımlar Türkiye-AB müzakere sürecinin en temel belgesi olan Müzakere Çerçeve Belgesi’nde belirtilen şu üç hedefi desteklemek üzerine şekillendi:
- Kopenhag siyasi kriterlerinin istisnasız olarak uygulanması, siyasi reformların derinleştirilmesi ve içselleştirilmesi,
- AB müktesebatının üstlenilmesi ve uygulanması,
- Sivil toplumla diyaloğun güçlendirilmesi ve bu çerçevede hem AB ülkelerinin kamuoylarına hem de Türkiye kamuoyuna yönelik bir iletişim stratejisinin yürütülmesi.
2007-2013 IPA I Dönemi: Türkiye-AB ilişkilerinin ve AB mali yardımlarının zaman içerisinde değişen yapısı içinde Başkanlığın sivil toplum destekleri de dönüşerek çeşitlendi. 2007-2014 yıllarını kapsayan IPA I döneminde özellikle Türkiye ve AB sivil toplumları arasında diyalog kanallarının kurulması üzerinde duruldu.
2014-2020 IPA II Dönemi: 2014-2020 yıllarını kapsayan IPA II döneminde ise Sivil Toplum Sektörü, sivil topluma yönelik çalışmaların bütüncül ve kapsayıcı bir yaklaşımla yürütüleceği ayrı bir sektör olarak tanımlandı. Avrupa Birliği Başkanlığı IPA II döneminde tanımlanan bu sektör altında hem STK’lar hem de ilgili kamu kurumlarının aktif rol alarak sivil toplumun güçlendirilmesine, AB üyesi ülkelerin sivil toplumlarıyla Türk sivil toplumu arasındaki diyaloğun daha da derinleştirilmesine hizmet edecek projeler ile STK’ların kapasitelerinin güçlendirilmesi ve Kamu-STK işbirliğinin tesisine yönelik önemli adımlar attı.
2014-2020 dönemi Katılım Öncesi Mali Yardımlarının bileşenleri arasında sivil toplumun yerini aşağıdaki görselde bulabilirsiniz: