Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı’nın yürüttüğü, Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı ve Fransa’daki Children of Prisoners Europe’un (Mahpusların Çocukları Avrupa Ağı) ortak olduğu Bekleyen Çocuk projesi, hükümlülerin örgün eğitimdeki çocuklarının ön yargılı yaklaşıma maruz kalmalarının ve ayrımcılığa uğramalarının azaltılmasını hedefliyor. Bu konuda kamuoyunda farkındalık yaratılmasına çalışılıyor.
İstanbul Küçükçekmece İlçesi’nde görev yapan 100 sınıf öğretmeni ile 25 rehber öğretmen, Bekleyen Çocuk Projesi kapsamında, anne-babası cezaevinde olan çocukların ihtiyaçları, eğitim hayatında yaşadıkları hak kayıpları, etiketlenme, damgalanma ve ayrımcılığa ilişkin eğitim aldı.
Öğretmen Akademisi Vakfı (ÖRAV) tarafından verilen eğitimler, yirmi beşer kişilik atölye çalışmaları ile interaktif ve deneyimleyerek öğrenme metotları kullanılarak yürütüldü.
Kasım ayındaki eğitimlere katılan çoğu öğretmenin geçmişte veya halihazırda sınıfında anne-babası cezaevinde olan öğrenci okutması, çalışmanın etkisini de aynı ölçüde arttırdı. Eğitimde, söz konusu olan çocukların, anne-babanın cezaevine girmesinden sonra yaşadıkları sorunlar, duygusal ve fiziksel ihtiyaçları, çocuğun ebeveynleriyle olan ilişkisinin nasıl desteklenebileceği ve öğretmenin çocuğa nasıl yardım edebileceği gibi temel konular tartışıldı.
Cezaevlerindeki eğitimler
İstanbul ve Gebze’deki Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumlarından toplam 100 anne, Maltepe 2 No’lu L Tipi Erkek Kapalı Ceza İnfaz Kurumundan da toplam 50 babaya ve yaklaşık 20 cezaevi personeline eğitim veriliyor. Mahpus anne ve babaların cezaevindeyken çocuklarıyla ilişkilerini nasıl güçlendirebilecekleri, dışarıdaki çocuklarının ihtiyaçlarını nasıl anlayabilecekleri, yine içerden ebeveynliklerini nasıl yürüteceklerine ilişkin seminer çalışmaları yapılıyor.
Çalışma ziyaretleri
Proje kapsamında ayrıca Brüksel, Paris ve Milano’da anne-babası cezaevinde olan çocuklara ilişkin çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşları ve dört cezaevi de ziyaret edildi. Mahpusların çocukları için yaratılan alanlar, oluşturulan politikalar, çocukların şartlarının iyileştirilmesi gibi konularda deneyim paylaşıldı, görüş alışverişinde bulunuldu.