Bulaşık Süngerinden Oyuncak Yapmak!

Bulaşık süngerinden oyuncak olur mu? Olur! Sınırlı bir alanda ve kısıtlı imkanlarla da olsa kaliteli bir ilişki kurabilen anne ve çocuk için her obje oyuncak olabilir.

TOÇEV’in (Tüvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı) ceza infaz kurumunda kalan 0-6 yaş çocuk ve anneleri için Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ve WIF (Worldview Impact Foundation) ile ortaklaşa yürüttüğü “Özgürlüğüm” Projesinde de en temel hedefler; anne ile çocukların yaşadıkları sınırlı alanda kaliteli ilişki kurabilmeleri, annelerin becerilerini geliştirebilmeleri ve çocuklarıyla birlikte geçirdikleri zamanı oyun ve şarkılarla etkin şekilde yönetebilmeleri oldu. Proje kapsamında yedi ceza infaz kurumu her ay düzenli olarak ziyaret edilerek çocuğu ile birlikte kalan anneler ve kurumda görevli ceza infaz ve koruma memurları ile eğitim çalışmaları gerçekleştirildi.

“Özgürlüğüm” Projesi, 14 Ocak 2016 tarihinde İstanbul’da yapılan bir basın ve kapanış toplantısı ile son buldu.

TOÇEV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Betül Mermertaş basın toplantısında yaptığı konuşmada, beş yıldır hayalini kurdukları projeyi gerçekleştirmiş olmaktan dolayı mutlu olduklarını ve Sivil Toplum Diyaloğu Programının 4. dönemi kapsamında aldıkları hibe ile bu yolda gelişerek devam edeceklerini belirtti. Projenin sonuçları hakkında bilgiler veren Mermertaş, 10 ay içinde 608 anne, 610 çocuk, ve 364 ceza infaz ve koruma memuru ile eğitimler yapıldığını söyledi.

Proje ortaklarından Adalet Bakanlığı Ceza Ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nde görevli Şube Müdürü Emrullah Özger, ceza infaz kurumlarında annelerinin yanında kalan 0-6 yaş grubu çocuklara sunulacak her türlü hizmetin bir ayağında kamu kaynakları diğer ayağında da sivil toplum kuruluşlarının olduğunu belirtti.

WIF (Worldview Impact Foundation)’dan Proje Direktörü Dr. Bremley W. B. Lyngdoh ise çocukların ihtiyacını şimdiden karşılamanın ülkelerin geleceğini etkileyeceğini söyleyerek konunun önemini vurguladı.

Basın toplantısını takiben, proje saha ve araştırma ekipleri tarafından proje süreci, uygulanan eğitimler ve araştırma yöntemleri konusunda sunumlar yapıldı. Ayrıca projenin sonrasında etki değerlendirme raporlarından yararlanılarak bilimsel raporların yayınlanmasının planlandığı belirtildi.

Toplantı, proje sürdürülebilirlik çalıştayı ile son buldu. Çalıştayda gelecek dönemde yapılacak çalışmalara yönelik öneriler geliştirildi.

Proje hakkında daha fazla bilgi için http://siviltoplumdiyalogu.org/project/ozgurlugum-projesi/