Doğa Dostu Plastikler Projesi İstanbul’da Sektör Çalışanlarıyla Buluştu

Plastik Sanayicileri Derneğinin (PAGDER), Slovenya Plastik Kümelenmesi GIZ-Grozd Plasttehnika ile ortaklaşa yürüttüğü Doğa Dostu Plastikler projesi kapanış toplantısını sektördeki aktörlerle İstanbul’da yaptı. Toplantıda plastik endüstrisindeki yenilikçi, çevreye duyarlı ve enerji verimli ürün ve üretim süreçlerinden örnekler anlatıldı, proje hakkında bilgi verildi, çeşitli sunumlar gerçekleştirildi.

Kapanış toplantısında bir konuşma yapan PAGDER Başkan Vekili Selçuk Gülsün, proje süresince Türkiye ve AB üye ülkelerinin plastik endüstrileri arasında güçlü bağların ve ileri düzey işbirliklerinin kurulduğunun altını çizdi. Bütün dünyanın bir mühendislik ürünü olan plastiği daha etkin kullanmak için araştırmalar yaptığına değinen Gülsün, bu proje ile Türkiye’deki plastik sektörünün yurtdışı açılımlara girmesine ön ayak olacak adımların atıldığını söyledi.

Metalden çeliğe, tahtadan cama pek çok malzemenin yerini plastik aldı

Plastiklerin hayatımıza sağladığı katkıların önemini vurgulayan PAGDER Şeref üyesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurseli Uyanık, plastik malzemelerin metalden çeliğe, tahtadan cama pek çok malzemenin yerine kullanıldığını belirtti. Plastiklerin ortalama 60-70 yıl içerisinde hiçbir malzemede görülmeyen gelişmeyi sergilediğine değinen konuşmacılar plastiğin çevre dostu olduğunu vurguladılar.

Plastik Sanayicileri Derneğinin AB ülkelerinde plastik sektöründe faaliyet göstermekte olan kurumlar ile ilişkilerini güçlendirmek ve yeni işbirlikleri oluşturarak sektörün gerekli teknolojik dönüşümü sağlamasında öncü rol oynaması düşüncesiyle yola çıkan proje, KOBİ’lerde enerji verimliliği ve çevre konularındaki farkındalığı ve bilinç düzeyini arttırmayı da hedefledi.

Toplamda 4 fuara katılan Doğa Dostu Plastikler projesi, 174 üye ile yapılan anket çalışmaları sonucunda proje ile sektörün mevcut durumunu analiz etti. Slovenya plastik endüstrisinin yenilikçi ve çevreci üretim teknolojileri hususunda önde gelen 14 firmasının yanı sıra 1 araştırma enstitüsü, 2 sanayi kümesi ve 1 sanayi odası ziyareti gerçekleştirildi.

Proje sayesinde AB ülkelerindeki iyi uygulamaların Türkiye’ye transfer edilmesi ve mevcut firmaların enerji verimliliği hususunda dönüşüm sağlamaları için gerekli ilk çalışmalar tamamlandı. Ayrıca üretimi yapılan çevre dostu ürünlerin yaygınlaştırılmasının önü açıldı.

Daha fazla bilgi için www.cevreciplastikler.com adresini ziyaret edebilirsiniz.