Farklı Bakış Açısıyla Farkındalık Yaratan Proje: Hayat Kurtar Yaşamları Değiştir

Özellikle gençler arasında kan bağışı konusunda farkındalığın ve bağış miktarının artırılmasını hedefleyen Hayat Kurtar Yaşamları Değiştir projesi, hedefine ulaşmak için değişik metotlar uyguladı.

Alışılmışın aksine, kan bağışı için hastalık, kaza gibi negatif örneklerden değil, pozitif bir bakış açısı ile hareket eden projeyi Türkiye Kızılay Derneği Eskişehir Şubesi yürüttü. Portekizli ortağı Saude Em Portugues ile birlikte yurtdışında model alınan farkındalık materyallerini daha da geliştirerek yeni metotlara imza attılar.

On dört ay sürerek tamamlanan ve kapanış toplantısını gerçekleştiren proje, sürdürülebilir kan bağışının sağlanması için bu bilincin genç yaşta verilmesi gerektiğinden yola çıktı. Zenginleştirilmiş sanal gerçeklik simülasyonu oluşturarak bunu bir oyuna dönüştürdü. Özel gözlükler takılarak oynanan oyunda, gençler insan vücuduna girerek damarlarda dolaşıyor. Al yuvarları görüyor, virüslerle savaşıyor, vücudun kan bağışı aldıktan sonraki değişimine tanık oluyor. Puan toplayarak damarlardaki yaraları tamir ediyor. Yani kan bağışının önemine bambaşka bir ortamda tanıklık ediyor ve bunu da eğlenceli bir oyun yardımıyla yapıyorlar. Eskişehir’de 10 farklı lise ile Anadolu Üniversitesi ve Eskişehir Osman Gazi Üniversitelerinde de denenen bu oyun, proje noktalansa bile geliştirilmeye ve daha da yaygın hale getirilmeye devam ediyor.

Projenin önemli çıktıların bir başkası da bilinçaltı mesajları vererek farkındalığın artmasına yönelik çalışmalardı. Bunun için çabuk tükenen malzemeler seçilerek şeffaf etiketler tasarlandı. Kan torbası şeklindeki şeffaf etiketleri denemek için Eskişehir Vergi Dairesi Başkanlığı ve Eskişehir İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile işbirliği yapıldı. Etiketler tuvaletlerdeki sabunlukların üzerine, klima ve radyatör termostatlarına ve sıra numarası veren numaratörlere takıldı. Bu sayede direkt söylemeden, ama bilinç altına hitap eden bir şekilde, kan bağışının aslında tıpkı etiketlerde görüldüğü gibi, sürekli azalıp artan bir ihtiyaç olduğu mesajı verildi. Bu farkındalık metodunun işe yarayıp yaramadığı da vergi dairesinde çalışanlar arasında test edildi ve 2014 yılına göre kan bağışının ortalama yüzde 20 oranında arttığı tespit edildi.

Türkiye Kızılay Derneği Eskişehir Şubesi, projenin bu önemli çıktılarını proje tamamlanmış olsa da geliştirmeye ve yaygınlaştırmaya devam edecek.

Daha fazla bilgi için www.savinglifeschanginglives.com adresini ziyaret edebilirsiniz.