Kadın-Erkek Eşitliğine ‘E-Geçiş’

Türkiye’de kadın-erkek eşitliği adına yıllardır önemli mücadeleler veren Uçan Süpürge Vakfı, Sivil Toplum Destek Programı Üçüncü Dönemi kapsamında desteklenen ‘Eşitlik için E-Geçiş’ Projesiyle herkesin ulaşabileceği dijital bir platform hayata geçirdi.

Kadınların karar alma mekanizmalarına katılımlarının sağlanması, aktif vatandaşlık becerilerinin güçlendirilmesi ile insan hakları konusunda örgütlü ve bütüncül hareket etmeleri amacıyla yürütülen proje kapsamında yedi bölgeden STK’lar bir araya gelerek kadın-erkek eşitliği ile ilgili bir müfredat geliştirdi. Proje ile STK’ların kadın hakları, insan hakları, kadın-erkek eşitliği, katılım ve savunuculuk gibi konularda kapasitesinin artırılması sağlandı.

Proje sorumlusu Ceren Kurt, “Eşitlik için E-Geçiş” Projesine başlarken Vakıf olarak kadınların ve kadın örgütlerinin mücadelesine olan inançla yola çıktıklarını belirtirken, hedeflerini şu sözlerle dile getiriyor: “Uçan Süpürge’nin vizyonu, kadınların güçlendiği ve kadın-erkek eşitliğinin sağlandığı, herkes için adil bir dünyaya kavuşmak için değişim yaratmak. Bu değişimi yaratırken şiddet, yasal haklar, temsil eşitsizliği, görünürlük, üretme ve yaratma gibi birçok farklı konuda farkındalık oluşturmayı hedefliyoruz.”

Kadın hakları alanında çalışan STK’lar birlikte

Dijital platformun oluşturulması sürecinde Uçan Süpürge Vakfı, Türkiye’nin yedi bölgesine giderek ağ kurma ve bilgilendirme toplantıları gerçekleştirdi. Adana, Ankara, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Trabzon ve Van illerinde gerçekleşen toplantılarda, dijital platformun içeriği ve görünümü hakkında kadın sivil toplum örgütleri ile birlikte çalışıldı. Bu çalışmalar sonucunda oluşturulan “e-Eşitlik Dijital Öğrenme Platformu” ortak katılım ile kamuoyuna tanıtıldı.

“Herkes İçin Eşitlik” sloganıyla oluşturulan platform, sadece kadınlar ya da STK’lar için değil, kadın-erkek eşitliği konusunda güncel ve doğru bilgileri öğrenmek isteyen herkes için tasarlandı. Herkesin, her yerden, her zaman ve her kanaldan ulaşabilmesi için hazırlanan platform dört ana modülden oluşuyor:

  • Temel kavramlar
  • Hukuk
  • Medya ve yeni medya
  • Savunuculuk

Görme engellilerin de platforma erişimi için her bir modül seslendirildi. Ücretsiz olarak kullanıma sunulan eğitimleri başarıyla tamamlayan katılımcılar sertifika almaya hak kazanıyor. Kadın-erkek eşitliğine dair detaylı ve bilimsel bilgileri hem yazılı içeriklerle hem de videolarla öğrenmek isteyen herkes platforma eesitlik.ucansupurge.org.tr adresinden ulaşılabiliyor.

Proje koordinatörü İlayda Önal, projenin önemine ilişkin görüşlerini paylaşırken proje aracılığıyla kadın-erkek eşitliği ile ilgili Türkiye’nin dört bir yanından STK’larla buluşup bu konudaki kapasitenin geliştirilmesini sağladıklarını, projenin kadın hakları hareketi için oldukça önemli bir kazanım olduğunu düşündüğünü ifade ediyor.