Öğrenciler Artık Eğlenirken Öğrenecekler!

Deneyimsel Öğrenme projesi, Türkiye’deki eğitim sistemine önemli bir katkı sunarak tamamlanıyor. Projeyle öğrencilerin öğrenme oyunları, rol çalışmaları, simülasyonlar sayesinde eğlenerek öğrendikleri; pasif ve dinleyen yerine aktif ve uygulayıcı oldukları etkin bir öğrenme yaklaşımı hayata geçiriliyor.

Deneyimsel Eğitim Merkezinin (DeM), Estonya’dan Noorsoouhing Rouge Noorteklubi, Yunanistan’dan Ergon Training ve Türkiye’den de Gaziantep Eğitim ve Gençlik Derneği ile Gençlik Hakları Derneğinin ortaklaşa yürüttüğü Deneyimsel Öğrenme projesi, Türkiye’de bir başka ilke de imza attı. Projenin ev sahipliği yaptığı 1. Deneyimsel Öğrenme Zirvesi, yaklaşık 140 kişinin katılımıyla gerçekleşti ve ilgi ile izlendi. Kazanılan deneyimlerin, iyi örneklerin anlatıldığı zirveye telekonferans ile bu öğrenme yaklaşımının dünyadaki kurucusu olan Prof. Dr. David Kolb da katılarak önemli katkı sağladı. Salondakiler interaktif bir şekilde Prof. Kolb’a sorular yönelttiler.

Deneyimsel öğrenme yöntemlerinin Türkiye’de yerelleştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla kurgulanan proje çerçevesinde, Türkiye’nin 10 farklı ilinden, 15 öğretmen ve 15 sivil toplum çalışanı uzun dönemli Eğitici Eğitimi aldı. Sivil toplum çalışanları; Suriyeli mülteci çocuklardan üniversite öğrencilerine, cezaevi gönüllülerinden  dezavantajlı gençlere kadar geniş bir yelpazede 148 gençle çalıştı.

Öğretmenler ise okullarda gerçekleştirdikleri yerel eğitimler ve diyalog toplantıları ile 353 ilkokul ve lise öğrenciyle çalışma imkanı buldular. Sınıflarındaki branş derslerini alışılagelmişin dışında interaktif bir şekilde uygulamaya başladılar. Öğrencilerin sıralarında oturup dinleyen konumdan çıkıp, öğretmenleri ile fizik, matematik gibi dersleri dahi oyunlarla öğrendikleri örnek uygulamalar yapıldı. Bu faaliyetler sonucunda toplamda 501 çocuğa ve gence temas edildi. Bunun dışında kurulan web sitesi üzerinden 100’e yakın farklı öğrenme araçlarına direkt ulaşım sağlanırken, Türkçeye çevrilen kaynaklar da paylaşıldı.

Proje hakkında daha fazla bilgi, kaynak ve araçlara ulaşmak için  www.deneyimselogrenme.com adresini ziyaret edebilirsiniz.