Özgürüm Projesi Tamamlandı

Tüvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfının (TOÇEV), Londra’dan ortağı Worldview Impact Foundation ile birlikte yürüttüğü Özgürüm projesi, tamamlandı. Yaklaşık 6 yıl önce, bir basın toplantısı sırasında gelen “Siz de çocuk vakfısınız, cezaevinde annesinin yanında kalan çocuklarla ilgileniyor musunuz? Onların da desteğe ihtiyacı olduğunu biliyor musunuz?” sorusuyla şekillenmeye başlayan TOÇEV’in hayalini kurduğu proje, Sivil Toplum Diyaloğunun 3. döneminde başladı, dördüncü döneminde devam etti.

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünün destek verdiği Özgürüm projesi, ceza infaz kurumunda anneleriyle birlikte yaşayan 0-6 yaş çocukların temel ihtiyaçlarının karşılanması ve annelerin çocuklarıyla olan diyaloglarının ve davranış biçimlerinin güçlendirilmesi amacıyla hayata geçirildi.

Proje boyunca Bursa Yenişehir Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, Burhaniye T Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu, Balıkesir L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, Denizli D Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, Denizli Bozkurt Kadın Açık Ceza İnfaz Kurumu, Antalya L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ve İstanbul Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu her ay düzenli olarak ziyaret edildi. Ceza infaz kurumlarında çocuğu ile birlikte kalan anneler ve ceza infaz kurumunda çalışma hayatına devam eden infaz ve koruma memurlarına eğitimler verildi.

TOÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Ebru UYGUN, kapanış toplantısında, proje boyunca:

  • Anne ile çocukların yaşadıkları sınırlı alanda kaliteli ilişki kurabilmelerini;
  • Annelerin annelik becerilerini geliştirebilmelerini;
  • Annelerin çocuklarıyla geçirdikleri zamanı oyun ve şarkılarla etkin şekilde yönetebilmelerini amaçladıklarını belirtti.

Uzman psikologların desteği ile yürütülen projede, eğitim çalışmalarına çocuklar için okula hazırlık, psikolojik güçlendirme ve değer kazanımları konuları üzerinden yaklaşıldı. Eğitimler devam ettikçe anne ve çocukların arasındaki güven bağının kuvvetlenmesiyle, her ay yapılan eğitimlerin içerikleri ihtiyaçlara göre güncellendi. Bu sayede 10 ay içinde, 1020 anne ve 810 çocuğa ulaşıldı. Yine proje kapsamında infaz ve koruma memurları ile tükenmişlik, stres düzeyi, öfke yönetimi, kriz yönetimi, çocukla iletişim ve ilişkiler gibi başlıklarda eğitimler yapıldı. Bu eğitimlerden ise 500 infaz ve koruma memuru faydalandı.

7 ceza infaz kurumu arasında proje boyunca 20 bin 180 km yol kat edildiğine dikkat çeken UYGUN, annelerle de çocuklarıyla etkin iletişim kurabilme, oyun araçları, duyu ve motor gelişimi, mahremiyet eğitimi ve şiddetin olumsuz etkileri üzerinde çalışıldığını dile getirdi. Özgürüm projesi, altı aylık bir süreç sonrasındaysa, eğitim veren uzman kadro ve gönüllü akademisyenler tarafından etki değerlendirme raporlarından yararlanarak, bilimsel yayınların çıkarılmasını planlıyor.