Parlayan Yıldızlar: Güçlü STK’lar | Türkiye İMSAD – Aygen ERKAL

  Hibe programı, projenize ne tür katkılar sağladı?

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği -Türkiye İMSAD inşaat malzemesi sektörünün çatı örgütü. Yapımız diğer derneklerden biraz farklı. Hem sanayiciler hem inşaat malzemesi sektöründeki alt sektörlerin dernekleri hem de inşaat sektörünün diğer paydaşları derneğimize üye olabiliyor. 86 şirket, 59 dernek, 5 üniversite 1 de sendika üyemiz var. Üyelerimizin gerçekleştirdiği tüm çalışmalara destek veriyoruz. Dolayısıyla özellikle derneklerin faaliyetlerinden haberdar oluyoruz. Zaman içerisinde gördük ki STK’lar benzer konularda birbirinden habersiz büyüklü küçüklü pek çok faaliyet yapıyor. Ancak bu faaliyetleri geniş kitlelere duyurmak mümkün olmuyor ve etkisi sınırlı kalıyor. Özellikle son yıllarda öncelikli olarak gündemimizde bulunan sürdürülebilirlik, sürdürülebilir kalkınma amaçları, iklim değişikliği, enerji verimliliği gibi konularda birlikte hareket etmek yapılan çalışmaların etkisini çok daha fazla hissettirecek. Yapılan faaliyetleri Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına bağlamak, bir temel çerçeve içinde birbirini tamamlayacak şekilde gerçekleştirmek katılımcılar, sektör ve üyeler için daha anlamlı ve faydalı olacaktı. Tabi bunun için öncelikle bu alanda çalışacak sivil toplumun bilgi seviyesinin belli bir seviyede olması gerekiyor. Biz de öncelikle inşaat ve ilgili alanlarda kurulmuş, hem üyemiz olan hem de üye olmayan ve bu alanda çalışan STK’ları bir araya getirme, ardından eğitimler düzenlemeyi amaçlıyorduk. Hibe programı tam bu süreçte yayınlandı. Mevcut bütçelerimizle uzun yıllar sürecek ya da belki ertelememiz gerekecek bu proje, bize sağlanan fon sayesinde başarılı bir şekilde ve tam da zamanında gerçekleşmiş oldu.

  Projeniz, sivil toplum sektörüne ne gibi yararlar sağladı?

Derneğimizin, ÇEDBİK ortaklığında, Avrupa Birliği Başkanlığı’nın koordinasyonu ve desteği ile uyguladığı ‘Sürdürülebilir Kalkınma için STK’lar’ projesi 15 ay sürdü ve Haziran 2022’de tamamlandı. Projemiz kapsamda, ülkemizdeki sivil toplum kuruluşlarının daha aktif olmaları, karar alma süreçlerine daha kolay etki etmelerinin yolunun açılması, sektörler arası iş birliğinin artırılması ve gelişimin desteklenmesine yönelik çalışmalar yapıldı. Farklı illerde önce fiziksel sonra da çevrimiçi olarak düzenlenen “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları” başlıklı eğitimlerde, kaynakların önemi vurgulanarak, STK’ların topluma sadece ekonomik fayda sağlama konusunda değil, aynı zamanda sosyal ve çevresel açıdan da sorumlulukları olduğuna dikkat çekildi. Sürdürülebilirlik ve iklim gündeminin; inşaat, çevre, mimarlık, enerji verimliliği ve sürdürülebilir kalkınma alanlarına etkileri de bu toplantılarda tüm yönleriyle değerlendirildi. Farklı sektör ve meslek temsilcilerinin katıldığı “Savunuculuk” eğitimlerinde ise bölgesel ve sektörel sorunlar ve sektörler arası diyalog oluşturulmasıyla ilgili görüşler paylaşıldı. Ayrıca, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA), inşaat alt sektörleri açısından değerlendirilerek, neler yapılabileceği, bu hedeflere ulaşmada yaşanan zorluklar ve iyi uygulamalar ele alındı.

1 Nisan 2022 tarihinde İstanbul’da düzenlenen “Diyalog Günü”nde ise yıl boyunca yapılan tüm çalışmalar ve eğitimler sonrası elde edilen bilgiler, SKA’ların önündeki engelleri belirleme ve çözüm önerileri geliştirilmesi amacıyla değerlendirildi. Eğitim ve toplantıların sonrasında ortaya çıkan  “İnşaat Sektörü ve İlişkili Sektörler için SKA Değerlendirmesi” ile “Diyalog Günü Bildirisi” yayımlanarak çalışmaların kalıcı olması sağlandı.

Yine proje kapsamında ayrıca bir web sayfası ve proje hakkında detaylı bilgilerin yer aldığı bir broşür hazırlandı. Türkiye İMSAD ve ÇEDBİK’in eylem planı yayımlandı. İnşaat sektörünün aktör ve paydaşları arasında, iklim krizi, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ve atılabilecek adımlarla ilgili bir farkındalık oluşturmayı, eğitimlere katılan kitlede ise hatırlatma işlevi görmesini hedeflenen bir sosyal medya kampanyası başlatıldı. Bu kampanya ile her SKA için bir broşür ve hareketli video hazırlanarak sektörün bu konuda yapması ve uyması gereken noktalara dikkat çekildi. Bu çalışmalar yanı sıra çift yıllarda düzenlenen Geleceğe Yatırım Ödülleri’ne, 2021 yılından itibaren tek yıllarda düzenlenecek Geleceğe Yatırım Ödülleri – Sivil Toplum eklendi.

Ayrıca inşaat, çevre, sürdürülebilir kalkınma, mimarlık ve enerji verimliliği alanlarında faaliyet gösteren STK’ların görünürlüklerini artırmak, aralarında işbirliklerinin geliştirilmesine destek olmak, SKA’lar hakkında bilgilerini pekiştirmek ve ortak çalışmalara imza atabilmek için “Sürdürülebilir Kalkınma için STK’lar Ağı” kuruldu.

  Gelecekte benzer projelerde yer almayı düşünen diğer STK’lar için hangi önerilerde bulunursunuz?

Sivil Toplum Kuruluşları da aynı firmalar gibi kısa, orta, uzun vade planlar yapmalı ve faaliyetlerini bu planlar çerçevesinde gerçekleştirmeli. Faaliyetleri ve yapmak istedikleri çalışmaları, birbirini takip eden, sektörün güncel konularını öne çıkaran şekilde olmalı. Gerçekleştirmek istedikleri proje konuları ile ilgili bir havuzları olmalı. Bu projelerin gerçekleşmesi için ihtiyaçları olan kaynakları hem insan hem de mali kaynaklar olarak belirlemeli. Ülkemizde hem ulusal hem de uluslararası kullanabilecekleri fonlar var. Bunları takip etmeli ve olası projelerine uygun fonlar açıldığında bu fonlara başvuru yapılmalı. Bir fon açıklandıktan sonra kısıtlı sürede bu fonu kullanmak için biz ne yapabiliriz diye düşünmek, panik halinde konsorsiyumlar kurmaya çalışmak veya mevcut konsorsiyumlara girmeye çalışmak, zorlama projelerin ortaya çıkmasına sebep oluyor. Bu şekilde hazırlanan projeler fon almaya hak kazansalar dahi gereken etkiyi yapmıyor ve yapılan çalışmalar faydalı olmak yerine tozlu raflarda kalıyor, devamı gelmiyor. Kaynak israfına sebep olmaktan başka bir işe yaramıyor. Dolayısıyla STK’ların bu konuları göz önünde bulundurmaları kendi sürdürülebilirlikleri açısından da büyük önem taşıyor.

  Hibe programı çerçevesinde elde ettiğiniz en büyük başarı nedir?

Türkiye İMSAD olarak özel sektör için çift yıllarda düzenlediğimiz Geleceğe Yatırım Ödüllerine, projeyle beraber 2021 yılından itibaren tek yıllarda düzenlenecek Geleceğe Yatırım Ödülleri – Sivil Toplum eklendi. Geleceğe Yatırım Ödülleri’ne başvuru sayısının giderek artması hem en önemli başarımız hem de geleceğimize yönelik umutlarımızı da yükselten önemli bir etken oldu. Her yıl daha gelişmiş ve etkisi yüksek projelerle tanışmak, bu yönde artan bilinç ve gayret bizleri çok mutlu ediyor. Dünyamızdaki olumsuz etkileri tersine çevirmenin tek yolu geleceğe yatırım yapmak ve kısa vadeli değil, orta ve uzun vadeli projelere daha fazla önem vermekten geçiyor. Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri olarak hedefimiz; Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na mutlak uyumla gelişmek, enerji verimli, çevre dostu ve yenilikçi ürün ve programlar geliştirmek. Üyemiz derneklerin de bu doğrultuda yaptığı çalışmaların Geleceğe Yatırım Ödülleri – Sivil Toplum sayesinde daha görünür olmalarını sağlıyor ve ödüllerin STK’ların motivasyonlarını arttırdığını görüyoruz.

  Projeniz gökyüzünde bir yıldız olsaydı adı ne olurdu?

Projemizin adı Sirius olabilirdi. Gökyüzüne bakınca görebileceğimiz en parlak yıldız Sirius’tur.  Projemiz kapsamında yürüttüğümüz etkinliklerle, sivil toplumun bilincinde önemli bir aydınlanma oluşturduğumuzu gözlemledik. Ayrıca Sirius, eski uygarlıklarda önemli bir yere sahiptir ve bolluğun, bereketin de sembolüdür. Bizlerin de ana hedeflerinden birisi ülkemiz ve dünyamızı daha çevre dostu ve daha yaşanılabilir kılmaktır. Gelecekten bize miras olan gezegenimizi, ilerideki kuşaklara en iyi şekilde bırakmak tüm insanlığın ana hedefi olmalıdır.