Sarıkamış’ta Bozayı Gözlem Turu Planlanıyor

Bugüne kadar doğa turizmi yapan acenteler Kars’ı sadece yerel köy turizmi açısından değerlendirerek, trenle Erzincan’a geçip, turlarına farklı bir yönden devam ediyorlardı. İşte bu bakış açısı Bozayıların Koruması projesi sayesinde değişime uğradı. Projenin Türkiye’deki ortağı KuzeyDoğa Derneği, 9 önemli acentenin sahibini Kars’a davet etti. Kars’ın doğal ve kültür zenginliğine ek olarak farklı bir potansiyeli olduğunu hem anlattı hem de uygulamalı olarak gösterdi.

Sarıkamış Turizm Çalıştayına katkı veren dernek, bu çalıştaya katılan acentelere de doğa turizmi konulu bir sunum yaptı. Sarıkamış’ın doğa turizm potansiyelinin artırılmasına yönelik olarak gerçekleşen diğer sunumlardan sonra bozayılar özelinde Sarıkamış doğa tur programları yapıldı ve uygulama takvimi oluşturuldu. Böylece proje sayesinde Kars kendi başına doğa turizm rotası olma yolunda ilk önemli adımını atmış oldu.

Çalıştayın ikinci günündeyse doğa ve bozayılara odaklı bilgilendirme turu KuzeyDoğa Derneği tarafından gerçekleştirildi. Acentelerin de programlarına girmesi istenen doğa turu uygulamalı olarak anlatıldı.  Kayak merkezinden oteller bölgesine ormanın içerisinde yürüyüş yapılarak yaban hayvanı izlerinin nasıl takip edileceği bilgisi aktarıldı. Acentelerin de proje kapsamında öğrendiklerinden ve tur deneyimlerinden sonra, Kars’ın kendi başına turlara uygun olduğu kanısı pekişti.  Böylelikle eskiden 1 veya 1,5 güne indirgenen turlar, bozayı başta olmak üzere diğer yaban hayvanlarının da eklenmesiyle farklı bir boyuta ulaştı.  Acentelerden gelen talep üzerine bu konuya ilişin Bozayıların Korunması projesi, 3-6 günlük bozayı gözlem tur planları hazırlamaya başladı.

Bir ilkin keşfi gerçekleşti: Buzul Şelale!

Türkiye’nin belli noktalarında yapılan buzul şelale tırmanışı, doğa turizmine gönül veren çok sayıda kişi tarafından takip ediliyor. Bozayıların Korunması projesi çerçevesindeki uygulama bilgilendirme turu sırasında, Sarıkamış’ta da ilk buzul şelale keşfedildi. Yaklaşık 30 metre yüksekliğinde donmuş şelalenin son kısmında bir kaya deliğinden geçilerek zirveye ulaşılıyor. Bu keşifle birlikte Sarıkamış doğa turizm faaliyetlerine buzul şelale tırmanışı da eklenecek.

Acentelerin yoğun ilgi gösterdiği uygulamalı bilgilendirme turu sırasında orman içinde 14 tane taze bozayı ayak izine de rastlandı. Sarıkamış çöplüğünde ise 13 bozayı görüldü.