Sığla Ormanları Türk ve İngiliz Sanatçıları Köyceğiz’de buluşturdu!

60 milyon yıllık varlığını sadece Köyceğiz’de sürdüren Sığla Ormanı, Doğa için Sanat projesi çerçevesinde Türk ve İngiliz sanatçıları buluşturdu!

Türkiye’nin biyolojik çeşitliliği konusunda farkındalık arttırarak, bu zenginliğin korunmasına vurgu yapan Doğa için Sanat projesi, dünyada sadece orman olarak Köyceğiz’de bulunan Sığla ağaçlarına dikkat çekmek için farklı illerden gelen yirmi beş genç sanatçıyı İngiliz meslektaşları ile buluşturdu. Köyceğiz ve çevresinde bir hafta süre ile açık alanda çalışma yapan genç Türk sanatçılara, konularında deneyimli dört İngiliz hoca eşlik etti. Çoğu genç sanatçı ilk kez birebir ormanda, doğanın kalbinde çalıştı, doğayı gözlemledi, dinledi.

Sanat ile doğanın iç içe geçtiği projenin İngiliz ortağı Yaban Hayatı Sanatçıları Derneğinin (Society of Wildlife Artists) katılımı ile gerçekleşen sanat haftası etkinliğinde Türkiye’ye henüz yabancı olan yaban hayatı sanatı kavramı genç sanatçılara aktarıldı. Birlikte çalışılarak resimden enstalasyona, illüstrasyondan animasyon çizimlerine kadar pek çok sanat formu kullanılarak onlarca eser çalışıldı. Doğayı nasıl gözlemlemeleri gerektiğine dair deneyimler paylaşıldı. Genç sanatçılar İngiliz hocalardan yeni teknikler öğrenirken, farklı bakış açılarını deneyimlediler.

Sığla Ormanının yarattığı büyülü atmosferden ve hikayesinden etkilenerek ürettikleri eserler üzerinden bir hafta boyunca farklı 4 hocadan kritik alan genç sanatçılar, Türkiye’de yaban hayatı sanatını yaygınlaştırmak, Sığla ormanının korunması konusunda farkındalık arttırmak için son olarak yöre halkıyla buluştu. Böylece Türkiye’nin eşsiz doğası güzel sanatlar ile buluşturularak genç sanatçılar için yeni bir alan oluşturulurken, yaban hayatı sanatının gelişmesi için de ilk tohumlar atıldı.

Eserler Türkiye’de Bodrum, Köyceğiz ve Dalaman’da sergilendikten sonra Ekim ayı sonunda Londra’nın ünlü Mall Galerisinde her yıl düzenlenen doğadan ilham almış sanat eserlerinin gösterildiği “Doğal Göz” sergisinde sanat severlerle buluşacak. İngiliz yaban hayatı takviminde en önemli etkinliklerden biri olarak gösterilen Doğal Göz sergisine dünyanın her yerinden başarılı sanatçılar ile Yaban Hayatı Sanatçıları Derneğinden burs alan sanatçılar katılıyor.

Daha fazla bilgiye için www.dkm.org.tr web sitesine bakabilir veya sosyal medya hesaplarında Doğa İçin Sanat yazarak projeyi izleyebilirsiniz.

Sığla Ormanları Hakkında:

Sığla ağacı (Liquidambar orientalis), dünyada yalnızca Anadolu’nun güneybatı bölümleri ile Rodos ve Kıbrıs Adası’nda doğal yayılış gösteren endemik bir ağaç türüdür. 60 milyon yıldır dünya üzerinde yaşamaya devam eden bu relikt (kalıntı) ağaç türü yalnızca Köyceğiz, Fethiye ve Marmaris bölgelerinde orman oluşturmuştur.

1940’larda 7000 hektarlık bir alanı kaplayan bu ormanlar günümüzde çok parçalanmış bir yapıda yaklaşık 1500 hektarlık bir alana sıkışıp kalmıştır. Yoğun taban suyu ve verimli alüviyal toprakları bünyesinde barındıran ‘subasar orman’ niteliğindeki Sığla ormanlarında yaşanan bu parçalanma sürecinin en önemli nedenleri arasında tarım alanı -özellikle narenciye bahçeleri- oluşturmak için ormanların tahrip edilmesidir.

Sığla ağacının gövdesinden elde edilen bir tür reçine olan Sığla yağı yüzyıllardır eczacılık ve parfümerinin yanı sıra manevi bir değer olarak ibadethanelerde, cenazelerde ve efsundan arındırma gibi psikolojik işlemlerde yararlanıldığından yöre halkı tarafından bu ağaçlar kutsal kabul edilir.